Így kell gluténmentes kenyeret sütni!

glutenmentes

gluténmentes kenyér sütése közel sem olyan nehéz, mint gondolná. Pár hozzávalóra van szükségünk ahhoz, hogy otthon is el tudjuk készíteni a friss kenyereket. Vízre, cukorra, lisztre, tojásra, élesztőre biztosan szükségünk lesz, így ezt érdemes még a sütés előtt beszerezni. A pékség weboldalán azonban meg lehet vásárolni a különleges keverékeket, amelyeket a tészta készítése során használhatunk. A weboldalon a sok alapanyag mellett receptet is találhatunk a kenyérsütéshez. A kenyér megsütése mindösszesen 10 lépésből megvalósítható. Az otthon elkészített kenyér minden esetben friss lesz és nincs is annál jobb, mint a reggelt egy finom friss pékáruval kezdeni.

A gluténmentes lisztet bele kell tenni egy tálba, majd a közepére el kell készíteni egy mélyedést. A mélyedésbe fogjuk beletenni az előzőleg már felfuttatott élesztőt. Az élesztő felfuttatása nem egy bonyolult dolog, de a hőmérsékletre figyelni kell. Maximum 40 Celsius fokon lehet felfuttatni az élesztőt akár a mikrohullámú sütőben is. Miután beletettük az élesztőt a mélyedésbe egy kicsit meg kell sózni. Kézzel össze kell keverni és egy kevés lisztet kell rászórni. Körülbelül 10 percig az előtésztát meleg helyen szükséges pihentetni, hogy a megfelelő állagot elérjük. Ha megjelennek a felszínén a repedések akkor elkészült a tésztánk. Következhet a dagasztás. Az előtésztához hozzá kell adnunk az összes többi hozzávalót és kézzel vagy akinek van, az robotgéppel meg kell dagasztani a tésztát. Dagasztás után hagyjuk kelni.

A kelesztésnél figyeljünk oda, hogy folpackal takarjuk le a tálat a nedvesség elkerülése miatt. Körülbelül 27 és 30 Celsius fok szükséges ahhoz, hogy a tésztánk jól megkeljen. Ha úgy gondoljuk, hogy nem megfelelő a lakásban lévő hőmérséklet a kelesztéshez, akkor 40 Celsius fokos sütőbe is beletehetjük a tésztát. Egy fél óra múlva érdemes ránézni a tésztánkra, amely a duplájára nő és a belső része levegős lesz. Formázás után még pihentetni kell körülbelül 15 percig. Ezután megkenjük a tészta tetejét, ha szeretnénk ekkor kell megszórni a magvakkal. Tejjel vagy felvert tojással megkenhetjük a kenyér tetejét, ettől lesz szép aranybarna. Az előmelegített sütőbe helyezzünk be egy tálba vizet, hogy biztosítsuk a megfelelő nedvessége a sütéshez. Sütőpapírra helyezve körülbelül 200 fokon érdemes sütni a kenyeret.