Könnyen elkészíthető madáretetők házilag

Sokan talán nem is gondolják, hogy a háztartásokban keletkező hulladékok közül mennyi mindent újra fel lehet használni kreatív célokra. Az interneten keresztül már számos remek ötletet lehet találni, hogy milyen csodálatos dolgok készülhetnek belőlük. Még viszonylag jelentősebb kézügyesség sem szükséges hozzá. A rendkívül egyszerűen kivitelezhető madáretetők házilag még azok is meg tudják csinálni, akik sohasem próbálkoztak hasonlóval. A felesleges tárgyak és a napi szinten keletkező konyhai hulladékok remek alapanyagokként szolgálnak. Ha ránézünk egy narancshéjra vagy egy műanyag palackra, talán nem is jutna rögtön eszünkbe, hogy remek madáretetők készülhetnének belőlük.

A madáretetők házilag történő elkészítése kifejezetten kellemes időtöltés lehet, akár a gyermekekkel együtt is. Közben játékosan meg lehet tanítani a csemetéknek, hogy mely madarak maradnak hazánkban télen is. Ezeknek az állatoknak a leghidegebb időjárási viszonyok közepette is életben kell maradniuk. Éppen ezen a helyzeten segíthet bármelyik család, aki úgy dönt, hogy a madáretetők házilag elkészítése egy mókás családi közös program lehet. Néhány alapvető eszköz és alapanyag segítségével tökéletes kis éttermet lehet létrehozni a madaraknak.

Hiszen nem könnyű a fagyott földekből vagy hóval takart növényekről élelmet szerezni maguknak. A következő feladat, hogy megfelelően rögzítve legyenek kint a természetben. Időjárásnak ellenálló megoldást kell találni, hogy hosszútávon a madarak kedvence lehessen. Éppen ezért kézenfekvő megoldás a zsinórral, dróttal, fémpánttal történő rögzítés. A madáretetők házilag elkészített változatát érdemes viszonylag védettebb helyre elhelyezni, hogy a szélviharok ne tegyenek kárt benne. Azonban arra is fontos odafigyelni, hogy a ház melegéből könnyen szemmel tartható területen legyen. Remek délutáni elfoglaltság lehet a gyermekkel azt vizsgálni, hogy milyen apróbb vagy nagyobb madarak járnak az etetőhöz.

A madáretetők házilag elkészített változata azonban felelősséggel is jár. Folyamatosan a jó idő beköszöntéig újra fel kell tölteni a madáretetőben elhelyezett magokat. Hiszen, ha a madarak azzal a helyzettel találkoznak hirtelen, hogy a szokásos helyükön nincs mit enniük, akkor fennáll a veszélye, hogy éhen halnak. Szinte bármit szívesen elfogyasztanak a madarak, úgyhogy nyugodtan lehet adni neki bármit, a magoktól kezdve egészen különböző gyümölcsökig. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a magok, amiket vásároltunk, ne legyenek sem megsózva, sem pirítva. Az almával pedig egyszerűen nem lehet mellélőni.

Vélemény, hozzászólás?