Tippek a nyugdíj megemeléséhez KATA vállalkozás után

Előre szólunk: ez nem lesz egy különösen pozitív kicsengésű és meleg hangulatú cikk. A KATA nyugdíjak jóval alacsonyabbnak várhatóak, mint hogy (csak) abból bárki méltóságteljes életvitelt tudjon folytatni (hacsak nem Délkelet-Ázsia egy elfeledett szegletében, vidéken tervezünk nyugdíjba vonulni, bár ott könnyen lehet, hogy visszasírnánk a magyar egészségügy ingyenes szolgáltatásait). A KATA-s nyugdíj nevetségesen alacsony lesz (ez a KATA-s táppénz, CSED, GYED esetében sincs másképp is egyébként), és ha drágább helyeken élünk: ha nem is a Rózsadombon, de megyeszékhelyen, városokban, főleg, ha bért is kell fizetnünk, mindenképp előre kell gondolkodnunk.

Ne kerülgessük a forró kását: mennyi az annyi? 

A KATA adózásnak három típusa van:

– 25.000 Ft havonta, ha nem főállású vállalkozók vagyunk, itt egészen egyszerűen a KATA utáni nyugdíjunk 0 Ft-os lesz.

– a legnépszerűbb, havi 50.000 Ft-os KATA: itt a bruttó nyugdíjalapunk 102.000 Ft lesz, (nagy nyelés), a nettó nyugdíjalapunk 67.830 Ft (még nagyobb), egy szolgálati év, tehát 12 havi KATA adó befizetése 7,3 hónap szolgálati időnek számít (nagy pislogás). 40 év KATA munkaviszony után tehát a várható nyugdíj… …dobpergés… …havonta… …41376 Ft. Függöny le. Ne felejtsünk el tapsolni.

– Vannak, akik havonta 75.000 Ft-os KATA adót fizetnek, az ő nyugdíjalapuk 170.000 Ft, nettó a nyugdíjalap ebben az esetben 113.050 Ft, egy év szolgálati idő egy évnek számít, így a nyugdíj 90.440 Ft lenne. Megélni ebből sem lehet, túlélni talán, de kevés olyan vállalkozót tudunk elképzelni, akinek ez élhető jövőkép lenne. Nem is beszélve arról, hogy rövid számolással kiderül, hogy havi 25.000 Ft-ot ezek a számok alapján nem érdemes havi KATA adózásra költeni. Ez azoknak ajánlott, akik KATA vállalkozóként mennek szülés utáni ellátásra (CSED, GYED).

Ennyire rossz a KATA!? 

Nyugdíj szempontból igen. De a 40 éves KATA munkaviszony igencsak szokatlan jövőkép, amelyre könnyen lehet, hogy soha nem kerül majd sor. A KATA 2013-ban „született”, így idén 8 éves csak, és ezalatt is nagyon nagy változásokon ment keresztül. A fentebb említett 7,3 hónap szolgálati idő évente is változó szám a minimálbér változásai után (néhány éve egy KATA-s év hosszabb szolgálati időt jelentett). Nagyon könnyen elképzelhető, hogy 32 év múlva is ilyen formában létezne a KATA adózás.

A KATA bizonyos szempontból egy vadkapitalista modell: akár havi 1 millió forintot is meg lehet keresni (ez a magyar nettó átlagkereset közel négyszerese jelenleg) minimális adózással: 1 millió forint után mindössze 5%-os adót kell fizetnünk. Azonban sem értelmezhető táppénz vagy nyugdíj nem jár a KATA után. Így csak a vállalkozón múlik, hogy sikerül-e felkészülnie a jövőre és megalapoznia a nyugdíjas éveit.

Hogyan lehet előtakarékoskodni a nyugdíjra? 

Mivel a KATA nyugdíj szuper alacsony, az előre gondolkodás kötelező. Ez lehet kriptovaluta befektetés, napi tőzsdézés, lakáskiadás, bankszámlán tartott pénz stb. De lehet akár nyugdíjbiztosítás is, ha van befizetett személyi jövedelemadónk (SZJA-nk). A KATA havonta befizetendő összegei ilyet nem tartalmaznak, de például lakáskiadás után vagy választott tisztség után lehet befizetett SZJA-nk, ilyenkor a nyugdíjbiztosítás jó döntés lehet, hogy igénybe tudjuk venni a 20%-os adójóváírást. Ha nincs befizetett SZJA-nk, akkor is kicselezhetjük a rendszert úgy, ha van egy ismerősünk (ő lesz a biztosított), akinek van SZJA-ja, amit mi, (mint kedvezményezettek) visszaigényelhetünk, így nyugdíj előtakarékossági befektetésünk az adójóváírásnak köszönhetően 20%-kal nőhet meg.