Léteznek régi stílusú, szinte antik eljegyzési gyűrűk? Hát persze!

A régiségekért, régi ékszerekért sok ember rajong.

Ez nem meglepő, hiszen ezek a darabok nem a mostanság divatos minimalista vonalat képviselik, viszont magukban őrzik a történelem egy darabját.

Az antik eljegyzési és jegygyűrűk is ilyenek.

Először is pontosítsuk az antik és a vintage fogalmát.

Amerikában sokan már az 1970-es években készült tárgyakat is antiknak titulálják, de az igazság az, hogy korábban a XIX. századig bezárólag neveztük antiknak a dolgokat.

Manapság a minimum 100 éves, vagy annál régebbi tárgyak az antikvitások. Minden, ami 1920 és 1960 közötti készült, vintage-nak számít.

Persze akadnak, akik már a 2000-es évek elejének divatját is ebbe a körbe tartozónak gondolják, de ez tévedés.

A legfontosabb tudnivalók az antik eljegyzési gyűrűkkel kapcsolatban

Annak, aki ilyen különleges házassági zálogot adna kedvesének, néhány szabályt be kell tartania.

Az első, hogy (lehetőség szerint) olyan antikvitásban, régiségboltban, vagy antik ékszerekre szakosodott szalonban, esetleg hivatalos árveréseken vásároljon, ahol a tárgyak eredete bizonyított.

(Nincs annál kellemetlenebb, ha valakit élete egyik legszebb napján a rendőrség orgazdasággal vádol és lefoglalja az eljegyzési gyűrűjét, mert kiderül, hogy az lopott.)

A második, hogy mindenképpen ellenőrizni kell a fémjelet az ékszerben.

Ha az eladó pontosan megmondja, mikor készült az ékszer – és azt is, hogy hol – az interneten könnyen megtalálható az adott korra és országra jellemző fémjel.

Ha ez nem stimmel, vagy nincs is, akkor nem kizárható, hogy hamisítvánnyal, vagy csak egy újkori replikával van dolgunk, ami már nem olyan értékes.

Ha aukción vásárolunk, ezt az árverési ház szakértői már ellenőrizték.

A harmadik, a kövek kérdése.

Ha a gyűrű aranyból, fehéraranyból vagy platinából is van és a fémjel ezt igazolja, a köveket akkor is meg kell nézetni egy szakemberrel.

Ez nem bizalmatlanság kérdése, a józan ész diktálja így, mivel annak idején több csődbe ment nemesi család üzletelt azzal, hogy kiszedették a családi ékszerekből a gyémántokat.

Tisztességes antikvitás kereskedő ezen nem is akad fenn, hanem segít megoldani, hogy egy képzett ékszerész is megtekinthesse az eljegyzési gyűrűt, ha ő még nem vizsgáltatta be korábban és erről tanúsítvánnyal is rendelkezik.

Ha árverésen jutunk hozzá egy ékszerhez, biztosak lehetünk abban, hogy igazi ékkövek csillognak a foglalatokban, hiszen az aukciós ház ékszerszakértői ezt is ellenőrizték.

 

Ha a régi tetszik, de mégis új eljegyzési gyűrű lenne jó

 

Vannak, akik nem szívesen viselnének más emberek által hátrahagyott ékszereket, különösen igaz ez az eljegyzési gyűrűkre.

Másoknál a mérettel lehet probléma, hiszen egyes antik gyűrűkbe úgy foglalták bele az ékköveket, hogy nem lehet a karika alját beszűkíttetni a kövek vagy foglalatok sérülése nélkül. Ilyen esetekben a legjobb, ha az antik gyűrű mintájára – persze nem ugyanazt – elkészítettünk egy egyedi eljegyzési gyűrűt, amivel a lánykérésre biztosan IGEN lesz a válasz!

Vélemény, hozzászólás?